Vandaag is zaterdag 20 april  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzaterdag 24 maart 2018    Evangelie van 2018-03-24
begintijd20:00 uur
 titelCobbenhagenavond - Stabat Mater van Pergolesi
beschrijving

Ook in 2018 vinden in studentenkerk Maranatha (Prof. Cobbenhagenlaan 19, Tilburg) weer een serie CobbenhagenAvonden plaats.

26 jaar werd Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736). Afkomstig uit de Marken in Italië, kreeg hij zijn muzikale vorming op het ‘Conservatorium’ van Napels. Getroffen door tuberculosis, trekt hij zich terug in een klooster in Pozzuoli, alwaar hij van de Napolitaanse Aartsbroederschap van de Ridders van de Maagd van Smarten de opdracht krijgt een nieuw ‘Stabat Mater’ te schrijven - ter vervanging van een twintig jaar eerder door Scarlatti (!) geschreven ‘Stabat Mater’, dat de broederschap als ‘gedateerd’ beschouwde. In de laatste dagen van zijn leven schrijft Pergolesi dus muziek op de beroemde hymne van Jacopone da Todi (1230-1306) op het lijden van de Maagd Maria wanneer zij de kruisdood van haar Zoon meemaakt. ‘Francesco van Feo, een beroemd musicus die zeer van [Pergolesi] hield, kwam hem bezoeken en zag dat hij, te bed liggend, bezig was zijn compositie van het ‘Stabat Mater’ af te maken. Hij verweet hem streng dat zijn gezondheidstoestand een heel andere behandeling verdiende. Maar de arme jonge man antwoordde dat hij niet wilde sterven zonder het werk afgemaakt te hebben waarvoor hem reeds tien ducaten betaald waren: ‘En misschien’, voegde hij toe, ‘is het zelfs geen tien cent waard’. Feo kwam een paar weken later terug en vond hem in sterk verslechterde toestand, zozeer dat hij nauwelijks van Pergolesi’s stervende lippen kon begrijpen dat het ‘Stabat Mater’ af was en opgestuurd was. Een paar dagen later, op 16 maart 1736, blies Pergolesi zijn laatste adem uit’.

Aan het begin van de Goede Week willen we samen kijken en luisteren naar dit hoogtepunt uit de Passiemuziek, in de beroemde uitvoering uit 2006 door Angharad Gruffydd Jones, Lawrence Zazzo en de Cambridge Soloists o.l.v. Timothy Brown.

De Nederlandse vertaling van de Latijnse tekst wordt geprojecteerd.

CobbenhagenAvonden
De CobbenhagenAvonden zijn ongeveer maandelijks door het studentenpastoraat van de Universiteit van Tilburg, studentenparochie Maranatha en katholieke beweging Gemeenschap en Bevrijding georganiseerde culturele avonden. In de geest van universiteitsstichter Cobbenhagen willen ze academische wereld, christelijk voorstel en regio Tilburg bij elkaar brengen.

De avonden worden gehouden op zaterdagavond om 20.00 uur in studentenkerk Maranatha aan Prof. Cobbenhagenlaan 19 te Tilburg. Na het ‘formele’ gedeelte volgt er een borrel met boekentafel. De avonden zijn vrij toegankelijk. Na afloop wordt er een collecte gehouden.

Op de Prof. Cobbenhagenlaan is ruim gratis parkeergelegenheid. Station Tilburg Universiteit ligt op 10 minuten loopafstand.

info

www.cobbenhagenavonden.nl

locatieStudentenkerk Maranatha, Professor Cobbenhagenlaan 19
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl