Vandaag is zaterdag 20 april  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 5 november 2017    Evangelie van 2017-11-05
begintijd15:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelRequiem in Koningshoeven 2017
beschrijving

Bach en Nees tijdens het Requiem in Koningshoeven Schoonheid brengt troost

Op zondag 5 november presenteert Kamerkoor Ad Parnassum voor de negende keer op rij het Requiem in Koningshoeven. Traditiegetrouw brengt het koor op de eerste zondag van november een klassiek requiem in combinatie met een hedendaagse compositie.

Dirigent Anthony Zielhorst koos er dit jaar voor om de puurheid van het werk van de Belgische Vic Nees te combineren met de dramatiek van twee werken van Johann Sebastian Bach. Meer dan een requiem voor de doden, is het Requiem van Nees een requiem van de verrijzenis van het licht. Het requiem is positief en hoopvol van toon. De grote afwisselingen in stijlen die Nees in dit a cappella werk gebruikt, maken het tot een afwisselend geheel van vreugde en leed, van drama en beschouwing.

Jesu, meine Freude is met maar liefst elf delen het meest omvangrijke motet van Bach. Het stuk is geschreven voor een vijfstemmige bezetting. Opvallend aan Jesu, meine Freude is dat Bach de kenmerkende vrije structuur van een motet ondervangt met een koraalmelodie die je als luisteraar in verschillende delen terug hoort. Actus tragicus BWV 106 (Gottes Zeit) is een van de bekendste van Bach en staat ook wel bekend als de begrafeniscantate. Het werk is gecomponeerd volgens het 17de eeuwse cantatemodel. De tekst bestaat grotendeels uit teksten van verschillende delen van de Bijbel en oude koralen. Jesu, meine Freude en Gottes Zeit bezingen elk op eigen wijze de relatie met Christus, met sterven en heengaan. En precies op dat niveau ontmoeten Nees en Bach elkaar: niet het verdriet, maar het perspectief op de eeuwigheid staan tijdens dit Requiem in Koningshoeven centraal.

Uitvoerenden:

Kamerkoor Ad Parnassum

Solisten
Mariana Pimenta, Sopraan
Oscar Verhaar, Alt
Geörgi Sztojanov, Tenor
Sven Weyens, Bas

Instrumentaal Ensemble
Daniel Brüggen, Blokfluit 1
Reine Marie Verhagen, Blokfluit 2
Evan Buttar, Viola da gamba 1
Marc de la Linde, Viola da gamba 2
Bey ShuHei, Cello
Jesse Feves, Contrabas
Beniamino Paganini, Orgel
Giulio Querici, Theorbe

Muzikale leiding: Anthony Zielhorst

Kaarten
Kaarten voor het Requiem in Koningshoeven zijn voor € 25 verkrijgbaar via reserveren@kamerkooradparnassum.nl

info

reserveren@kamerkooradparnassum.nl

Maarten van Dijck
(06) 515 166 57
maartenvandijck@gmail.com
www.kamerkooradparnassum.nl

locatieAbdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Eindhovenseweg 3
plaatsBerkel-Enschot (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl