Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Cursus
cursus
wanneermaandag 3 t/m donderdag 6 juli 2017    Evangelie van 2017-07-03
(Heilige Thomas)
begintijd10:00 uur
eindtijd15:30 uur
 titelStudieweek Mystiek 2017
beschrijving

Van 3 tot 6 juli 2017 verzorgt Ad de Keyzer de studieweek mystiek over Mystieke perspectieven in Bachs Matthäus-Passion

Tijdens de Studieweek Mystiek 2017 staat de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach centraal. Bach (1685-1750) componeerde dit werk voor de liturgieviering van Goede Vrijdag in de Thomaskerk in Leipzig. Hij heeft zijn Passion meerdere keren uitgevoerd, in verschillende versies.

Uitgangspunt van het werk is het lijdensverhaal volgens Matteüs, hoofdstuk 26 en 27. De tekst van deze hoofdstukken heeft Bach nagenoeg woordelijk getoonzet, waarbij hij de rolverdeling van Matteüs precies volgt. De liturgische voltrekking van de tekst heeft tot doel dat de kerkgangers zich dit woord daadwerkelijk toe-eigenen, eigen maken. Dit is in Bachs Matthäus-Passion goed te herkennen op de zeventwintig momenten waarop de evangelietekst onderbroken wordt door recitatieven, aria’s en koralen. In de recitatieven wordt de schrifttekst hernomen en herkauwd, waarna in de aria’s de hoorder en het woord nauw op elkaar worden betrokken. De koraalverzen ten slotte kunnen we beschouwen als een voltooiing: het woord is innerlijk ontvangen en kan zijn werk in de ontvanger gaan doen. Met deze recitatieven, aria’s en koraalverzen bevordert Bach dat de hoorders van het verhaal aan het ritueel kunnen participeren, niet alleen als toehoorders en toeschouwers, maar als ontvangers van het Woord dat hun richting kan geven op hun geestelijke weg. Dat deed het in 1736, dat doet het tot op de dag van vandaag.

Bachs Matthäus-Passion is een muziekstuk dat gecomponeerd is om in de liturgie de (voor)lezing van het lijdensverhaal mogelijk te maken. Deze rituele context is bepalend voor de wijze waarop wij naar dit muziekstuk kijken. Die geeft ons de ruimte om het werk, zowel wat zijn tekst betreft als de toonzetting daarvan, vanuit het oogpunt van de spiritualiteit te benaderen en daarbinnen op zoek te gaan naar de mystieke perspectieven.

Daarbij verdienen de teksten van de Matthäus-Passion het om op contemplatieve manier gelezen te worden. Zij laten zien hoe de traditionele, dogmatische interpretaties van het lijdensverhaal uit het begin van de zeventiende eeuw plaats maken voor nieuwe uitdrukkingsvormen met meer individualistische vroomheid en contemplatie. Hierin wordt de religieuze ervaring veel meer ruimte gegund dan eerder het geval was.

Programma
Onder leiding van Ad de Keyzer zullen wij een groot aantal van de fragmenten waarin Bach zijn Passion heeft onderverdeeld beluisteren, analyseren en overwegen. Op donderdagmiddag in de studieweek zullen er fragmenten live worden uitgevoerd door de leden van Ensemble “Le Nuove Musiche”.

Er zal voor de deelnemers een reader beschikbaar zijn waarin uitvoerig op de spirituele en mystieke aspecten van de Matthäus-Passion wordt ingegaan.

Ad de Keyzer (1952) is wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut. Zijn vakgebieden zijn liturgische spiritualiteit en de spiritualiteit van de vocale werken van Johann Sebastian Bach. Van zijn hand bescheen eerder “Bachs grote Passie. Een spiritueel-liturgische benadering van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.” Baarn/Antwerpen: Adveniat/Halewijn 2015.

Data en tijden
Maandag 3 t/m donderdag 6 juli 2017 van 10.00 tot 15.30 uur.

Dagindeling: Ochtendprogramma 10.00-12.00 uur en Middagprogramma 13.30-15.30 uur

Locatie
Zaal SP2 van het Spinozagebouw van Radboud Universiteit, Montessorilaan 3, 6525 HR Nijmegen.

Inschrijving
Inschrijven voor de studieweek kan op het blauwe formulier op de website. (het rode formulier is uitsluitend voor het bestellen van geluidsdragers). Beschikt u niet over internet, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het secretariaat van het Titus Brandsma Instituut op nummer 024-3612162.

Inschrijven kan tot 1 juli 2017. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Kosten
De deelnamekosten voor de Studieweek Mystiek bedragen € 190,- inclusief BTW.  Deze prijs is incl. koffie en thee,  excl. studiemateriaal. Voorafgaand aan de studieweek ontvangt u een factuur voor de deelnamekosten. Het verschuldigde bedrag dient u voor aanvang van de studieweek over te maken onder vermelding van het op de factuur vermelde betalingskenmerk.

Studiemateriaal en Boek
Er zal een syllabus met studiemateriaal verschijnen onder de titel Mystieke perspectieven in Bachs Matthäus-Passion. Deze kunt u bij aanvang van de studieweek tegen contante betaling aanschaffen. De kosten van de syllabus bedragen € 10

Naar aanleiding van de Nacht van de Mystiek van februari 2017 verschijnt er een boek met teksten daarvan. Deze kunt u bij aanvang van de studieweek aanschaffen voor € 7,50

Annuleringsregeling
Bij annulering voor 1 juni a.s. zijn geen kosten verschuldigd. Bij annulering na 1 juni 2017 worden de volledige deelnamekosten in rekening gebracht. Bij inschrijving en annulering na 1 juni 2017 zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd.

Beeld- en geluidsdragers
De lezingen van de Studieweek Mystiek zijn verkrijgbaar op CD’s (af te spelen op een CD-speler), een CD-rom (af te spelen op een computer) en op een DVD. De kosten bedragen voor de CD’s € 130, voor de CD-rom € 75 en voor de DVD € 150 De prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten. Wilt u de opnames ontvangen dan kunt u dit aangeven op het inschrijfformulier.

info

(024) 361 21 62
secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl
www.titusbrandsmainstituut.nl

locatieZaal SP2 van het Spinozagebouw van Radboud Universiteit, Montessorilaan 3
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl