Vandaag is vrijdag 29 maart
Goede Vrijdag
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdinsdag 9 mei 2017    Evangelie van 2017-05-09
begintijd18:00 uur
 titelOecumenisch symposium op Europadag
beschrijving

In Utrecht vindt op 9 mei een symposium plaats over de toekomst van Europa. Het wordt ingeleid met een oecumenische vesperviering in de Domkerk. “Het lijkt in de discussie over Europa alleen nog te gaan over tekortkomingen van de EU en over geld, waardoor de doelstellingen en de oorspronkelijke idealen uit het oog verloren worden,” aldus de organisatie.

Die bestaat uit de ‘drie Utrechtse kathedralen’ (de r.-k. St. Catharinakathedraal, de Oud-Katholieke St. Gertrudiskathedraal en de Protestantse Domkerk). Zij willen deze eenzijdige benadering van Europa doorbreken en met dit oecumenisch initiatief de oorspronkelijke doelen en idealen van Europese samenwerking weer op de agenda zetten. De Europese kernwaarden verzoening, solidariteit en subsidiariteit zijn diep verworteld in de Joods-christelijke traditie die in 695 door Willibrord en Bonifatius in Noordwest-Europa zijn verspreid, te beginnen in Utrecht.
Europadag wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman een verklaring aflegde waarin hij voor een organisatie pleitte om Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gemeenschappelijk beheer te plaatsen.

Programma
18.00-18.45 uur: oecumenische vesperviering in de Domkerk, aansluitend te voet (broodjes voor onderweg) naar conferentiecentrum In De Driehoek, ingang Sint Gertrudiskapel, Willemsplantsoen 1c (10 minuten).

Daar is van 19.30-21.30 uur het symposium met drie sprekers:

  • Dr. Margriet Krijtenburg spreekt over de visie van Robert Schuman, de kernwaarden die aan de EU ten grondslag liggen en de betekenis daarvan in onze tijd.
  • Prof. dr. Ger Groot geeft een kritische analyse van de huidige problemen waarmee de EU kampt en van de onvrede en frustratie onder de bevolking van de lidstaten.
  • Prof. dr. Erik Borgman spreekt over bouwen aan een humaan en vitaal Europa als waardengemeenschap. Om 21.30 uur is het debat met de zaal, gevolgd door een informele ontmoeting met een drankje.

Informatie en opgave via de website.
Entree € 5 p.p.

info

www.domkerk.nl

locatieDomkerk, Achter de Dom 1 en De Driehoek, Willemsplantsoen 1c
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl