Vandaag is donderdag 28 maart
Witte Donderdag
 

categorie categorie Cursus
cursus
wanneerzaterdag 6 mei 2017    Evangelie van 2017-05-06
begintijd08:00 uur
eindtijd18:00 uur
 titelMaakbaarheid en sterfelijkheid
beschrijving

Al vijf jaar organiseert de Johannes Academie speciale studiedagen voor studenten en young professionals in de zorg- en welzijnssector. Hoe je met je patiënten en cliënten omgaat, wordt in belangrijke mate bepaald door hoe je (bewust of onbewust) de mens en het doel van het leven ziet. In de Hippocrates Course proberen we daarom het christelijk mensbeeld te verhelderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een realistische filosofie, de Bijbel, de katholieke medische ethiek en de sociale leer van de katholieke Kerk. Ook komen er bij de Hippocrates Course ervaren christelijke artsen, verpleegkundigen, therapeuten en zorgmanagers spreken over hoe zij met hun patiënten omgaan en welke rol hun geloofsovertuiging hierbij heeft.

Hippocrates
Deze cursus is niet alleen vernoemd naar Hippocrates omdat hij de vader van de geneeskunde is. De geschiedenis leert dat de academie van Hippocrates op het Griekse eiland Kos zich afzette tegen haar rivaal op het tegenover gelegen schiereiland Knidos. Op dat schiereiland leerden artsen patiënten te reduceren tot ziekteprocessen, terwijl Hippocrates op Kos zijn leerlingen vertelde dat ze zich moesten concentreren op de patiënt in zijn totaliteit. Deze laatste benadering heeft ook de Hippocrates Course.

Jaarthema 2016-2017: Maakbaarheid & sterfelijkheid

Meten, voorspellen en beheersen: dat zou het motto van de moderne geneeskunde kunnen zijn. De technische ontwikkelingen gaan razendsnel, de therapeutische mogelijkheden lijken soms eindeloos. Steeds meer patiënten willen de regie behouden tot aan het moment van hun dood. Hoe heeft het idee van maakbaarheid zo bepalend kunnen worden in de geneeskunde? En wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van zorg uitoefenen? Want terwijl we als zorgverleners dankbaar gebruik maken van de nieuwste technieken, lopen we ook vaak tegen grenzen aan. Sommige patiënten kunnen we helemaal niet helpen, mensen sterven toch, onverwacht, of te vroeg in onze ogen. Hoe kunnen we omgaan met onze eigen sterfelijkheid en die van onze patiënten? Wat kunnen we nog doen als er niets meer te voorspellen en beheersen valt? En hoe kunnen we met patiënten spreken over de dood en over wat daarna komt? Onder leiding van de broeders van Sint Jan en met inbreng van verschillende ervaringsdeskundigen (o.a. een geestelijk verzorger uit het ziekenhuis, een hospiceverpleegkundige) zullen we samen op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen.

info

johannesacademie.nl

locatiePriorij Maria Koningin, Vleutenseweg 517
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl