Vandaag is donderdag 21 juni  

categorie categorie Reis
reis
wanneervanaf vrijdag 7 april 2017    Evangelie van 2017-04-07
begintijd17:30 uur
 titelVoettocht voor Aboena Frans vd Lugt
beschrijving

Op 7 april gaat in ’s-Hertogenbosch een meerdaagse voettocht van start in de geest van de in 2014 in Syrië vermoorde pater Frans van der Lugt. De initiatiefnemers zijn Syrische vluchtelingen die persoonlijk geraakt werden door het werk van Aboena (pater) Frans. Eén van hen vertelt over de achtergrond en inspiratie van de tocht.

Wat Aboena Frans in Syrië heeft gedaan heeft het leven van veel mensen diep veranderd. Hij bracht ze een nieuwe kijk en een nieuwe manier van leven. Al meer dan dertig jaar geleden begon hij met voettochten in de omgeving van Homs. Syriërs van alle religieuze en sociale achtergronden en van alle leeftijden liepen erin mee, ook steeds meer mensen uit Europa en van elders. Hij maakte hen bewust van hun eigen kracht, maar ook van de sociale situatie in het land, de schoonheid van de omgeving en de risico’s van vervuiling.

Deze tochten hebben ons zo geïnspireerd dat we besloten hebben ze, onder zijn naam Frans’ Hike, voort te zetten en mensen hier in Europa deelgenoot te maken van zijn inspiratie.

Wij – vier mensen, gevlucht voor het oorlogsgeweld en nu levend, werkend en studerend in Duitsland en Engeland – hebben daartoe twee jaar geleden het initiatief genomen. Het sloeg aan in Duitsland. Daar hebben we al zes van deze tochten georganiseerd, met ondersteuning van de Duitse jezuïeten.

“Op het eind van elke tocht merken we dat er niemand is die zich niet bemind weet”

Zoals dat ook bij Aboena Frans het geval was, houdt de tocht zich ver van politieke of religieuze conflicten. Iedereen is welkom, ongeacht godsdienst, nationaliteit of leeftijd. Onze ervaring is, dat juist de verschillen in nationale en culturele achtergrond een verrijking betekenen voor deze tochten en dat ze helpen om vooroordelen te doorbreken.

Land- en lotgenoten
De tochten in Duitsland hadden een grote aantrekkingskracht op Syrische jongeren die hun land ontvlucht waren. Hier ontmoetten ze land- en lotgenoten maar ook Duitsers en mensen uit andere landen. Culturele happenings tijdens de tochten lieten de deelnemers en bezoekers ook een ander, aantrekkelijk gezicht van Syrië zien, zo totaal verschillend van de beelden in de media.

Liefde leven
We hebben onze droom over deze tochten in een paar punten samengevat:

  • Aboena Frans herinneren en zijn zending vieren
  • De schoonheid van de schepping ontdekken, al wandelend in de natuur
  • Gelijkheid tussen vrouwen en mannen
  • Een positieve sfeer onder mensen van verschillende nationaliteiten, religies en leeftijden
  • De Syrische cultuur van haar positieve kant laten zien in de (muzikale) talenten van de wandelaars
  • Culturele talenten ondersteunen en ruimte voor vreugde scheppen
  • De integratie van Syrische jongeren in de gast-gemeenschap aanmoedigen
  • Liefde leven in een tijd van oorlog.

Ik vergeet nooit de uitspraak van Aboena Frans: “Op het eind van elke tocht merken we dat er niemand is die zich niet bemind weet.”

Nederlandse voettocht
Dit jaar wilden we graag een tocht in Nederland organiseren, het eerste vaderland van Aboena Frans, te beginnen op 7 april, drie jaar na zijn dood. In een viering in de St. Jan in Den Bosch (7 april, 17.30 uur) willen we hem gedenken en danken voor zijn werk onder ons. We willen bidden om vrede, ook in Syrië, en vragen om zegen over de tocht. We hopen echt dat veel mensen zich daar in gebed en bezinning met ons willen verenigen.

Iedereen kan een stukje meelopen
De dagen erna lopen we van Helvoirt via Heeswijk en Sint Agatha uiteindelijk naar Nijmegen, waar Frans nog heeft gestudeerd vóór hij naar Syrië kwam. De intekening voor de wandeltocht bereikte al heel snel het gestelde maximum van tweehonderd deelnemers. Maar iedereen kan een stukje meelopen. Op de verschillende rustplaatsen hopen we mensen ter plekke te ontmoeten bij onze culturele bijeenkomsten.

Inspiratie
Begin april is nog wat vroeg in het jaar, maar we hopen op stralende dagen die mensen dichter bij elkaar en bij de inspiratie van hun leven zullen brengen.

info

www.igniswebmagazine.nl/samenleven/voettocht-aboena-frans

locatieVertrek vanaf de Sint-Janskathedraal
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2018 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl