Vandaag is donderdag 28 maart
Witte Donderdag
 

categorie categorie Lezing
lezing
Grootseminarie Rolduc
(Rolduc)

Grootseminarie Rolduc

Website E-mail

Heyendallaan 82
6464 EP Kerkrade

(045) 54 66 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 7 april 2017    Evangelie van 2017-04-07
begintijd19:00 uur
 titelAcademie Rolduc over cultuur
beschrijving

Voor ons is kerkelijke kunst de meest normale zaak van deze wereld. Alle kerken die we binnenkomen staan vol kunst : beelden, schilderingen, ramen, versieringen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Er was immers ooit een “beeldenverbod”.

Een “beeldenverbod” hebben wij, in onze orthodox-katholieke cultuur, ook gekend met de crisis van het “iconoclasme”, toen ikonen op de brandstapel gingen. Ook het calvinisme kent een beeldenverbod. De Heidelbergse Catechismus is er uitgesproken duidelijk over. En Erasmus, in zijn Lof der Zotheid, spot maar al te vrolijk met beeldenverering. Kerkelijke kunst is ook niet altijd goed begrepen. Bernardus, de founding father van de cisterciënzers, begrijpt de romaanse beeldhouwkunst niet. En nog niet zo lang geleden kende ons bisdom de affaire van de Kruisweg van Aad de Haas.

Kerkelijke kunst is dus niet vanzelfsprekend. Waarom kennen we het dan toch? Wat is eigenlijk de functie van kerkelijke kunst? En moet er ook niet een onderscheid gemaakt worden tussen “kerkelijke” kunst en “christelijke” kunst? Rembrandt tekende en schilderde weliswaar prachtige Bijbelse taferelen, maar die waren niet bestemd voor het protestants-calvinistische kerkgebouw, maar voor privé-gebruik. Wie is dan die kerkelijke kunstenaar? Aan welke regels houdt hij zich? Alleen aan zijn eigen inspiratie?

Régis de la Haye
Diaken Dr. Régis de la Haye studeerde theologie aan het Seminarie van de Mission de France te Fontenay-sous- Bois en aan de UTP te Heerlen, hoofdvak kerkgeschiedenis. Promotie op een proefschrift over de abdij Moissac. Docent kerkgeschiedenis en kunstgeschiedenis aan de opleidingen van het bisdom Roermond (Grootseminarie Rolduc, Theologisch Instituut Rolduc en de Katechisten-opleiding Kairos in Roermond).

Programma
19.00 uur: 1e gedeelte
19.45 uur: koffiepauze
20.00 uur: 2e gedeelte
20.45 uur: vragen en open dialoog
21.30 uur: einde

Details

  • Belangstellenden kunnen per avond inschrijven
  • Kosten: € 5 per bijeenkomst
  • De lezingen worden gehouden in Abdij Rolduc in Kerkrade
  • Aanvang: steeds om 19.00 uur.
  • Aanmelden kan per e-mail

info

academie.rolduc@gmail.com
www.bisdom-roermond.nl

organisatieGrootseminarie Rolduc
locatieAbdij Rolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl