Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 10 december 2016    Evangelie van 2016-12-10
begintijd11:00 uur
eindtijd13:00 uur
 titelGesprek over de Nieuwe Bavo
beschrijving

Op zaterdag 10 december gaan stadsbouwmeester Max van Aerschot en kunsthistorica Bernadette van Hellenberg Hubar met elkaar in gesprek over de nieuwe Bavo. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan de nieuwe Bavo.

Voor het eerst sinds ruim een eeuw stond de kathedrale basiliek van Haarlem, beter bekend als de nieuwe Bavo, van binnen en buiten in de steigers. Tijdens de restauratie was er alle gelegenheid om dit ontwerp van Joseph Cuypers (1861-1949) - zoon van Pierre Cuypers - van dichtbij te onderzoeken. Dat leidde tot ontdekkingen die het aanzien van de kathedraal hebben veranderd. Wat te denken van het herstel van de polychromie aan de buitenkant van traptorens, topgevels en bouwsculptuur die in Nederland zonder weerga is. Of van de blauwe voegen in het interieur en de rijk versierde terracotta’s binnen en buiten. Door de reparatie en de uitbreiding van het glas-in-lood kwam de bijzondere visie van de architect op het licht in deze kerk aan de oppervlakte. Kunsthistorica Bernadette van Hellenberg Hubar schreef een schitterend boek over de Bavo en gaat deze ochtend in gesprek met stadsbouwmeester Max van Aerschot over het belang van onze kathedraal.

Bernadette van Hellenberg Hubar (1956) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en promoveerde aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen op het proefschrift Arbeid & Bezieling, De esthetica van P.J.H. Cuypers, J.A. Alberdingk Thijm en V.E.L. de Stuers, en de voorgevel van het Rijksmuseum in 1995. In november 2013 verscheen van haar hand De genade van de steiger, monumentale kerkelijke schilderkunst uit het interbellum, dat naar een idee en onder leiding van Gerard van Wezel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werd uitgevoerd. Het project, waaraan ze de afgelopen jaren heeft gewerkt, is de monografie over de nieuwe Bavo te Haarlem, die in september 2016 is verschenen. Het boek over het kerkelijke meesterwerk van Joseph Th.J. Cuypers, zoon van Pierre J.H. Cuypers is geschreven in opdracht van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo – op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Max van Aerschot (1952) heeft, sinds hij in 1991 zijn architectenbureau begon, een indrukwekkende portfolio opgebouwd. Hij is gefascineerd door historische binnensteden en het cultureel-/industrieel erfgoed. Sinds maart 2008 is Van Aerschot tevens actief als stadsbouwmeester van de gemeente Haarlem. Deze benoeming komt onder meer voort uit zijn grote betrokkenheid bij de ruimtelijke ontwikkeling van stad en regio en zijn beeldbepalende en spraakmakende ontwerpen en plannen voor de historische binnenstad en het cultureel- en industrieel erfgoed.

Details

  • Datum: zaterdag 10 december 2016
  • Tijd: 11:00 uur (de lezing is van 11:00 tot +/- 12:00 uur waarna een bezoek gebracht wordt aan de Bavo)
  • Entree: gratis
  • Aanmelden (verplicht) per telefoon of e-mail

info

(023) 531 87 55
haarlem@athenaeum.nl
www.athenaeum.nl

locatieAthenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl