Vandaag is vrijdag 19 april
Heilige Leo
 

categorie categorie Bezinning
bezinning
Congregatie van Sint Jan
(Sint Jan)

Congregatie van Sint Jan

Website E-mail

Met o.a. de Broeders van Sint Jan, de Zusters van Sint Jan en het jongerenprogramma Licht Vuur & Waarheid

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 18 maart 2017    Evangelie van 2017-03-18
begintijd09:30 uur
eindtijd16:00 uur
 titelStudiedag: De wijsheid van de kloosters
beschrijving

De wijsheid van de kloosters: het leven in gemeenschap
Het religieuze leven heeft altijd een of andere vorm van gemeenschapsleven ingehouden. De vormen van die gemeenschap lopen enorm uiteen, al naar gelang het tijdperk, het land, het charisma en het werk van de orde. Van monastiek tot missionair, van onderwijzend tot verzorgend, van Oosters tot Romeins…. Het panorama van de manieren waarop men kan samenleven voor God is even breed als de Kerk zelf. Er zijn vele manieren om de liefde van Jezus te beleven en dat kunnen we zien in het gewijde leven.

Maar wat brengt een religieuze gemeenschap bijeen en bindt haar samen? Kan een zuster werkelijk zeggen dat haar medelid van de gemeenschap haar zuster is? Waarom gebruiken we die termen (zuster, broeder, vader, moeder…) in een religieuze gemeenschap? Kan ik een dergelijke relatie werkelijk vinden in het gewijde leven?

En als dat zo is, zou het dan nuttig zijn om het gemeenschapsleven als gezinsleven te gaan omschrijven? Tot op welke hoogte zou dat kloppen? Er zijn zoveel mensen die verlangen naar een diepere ervaring van gezinsleven, omwille van de beschutting, de liefde en de zorg die daar kan plaatsvinden. Is een “gezin” van mensen die verenigd zijn rond Jezus geen aantrekkelijke gedachte, vandaag meer dan ooit? Hoe zou een dergelijke plek ons werkelijk kunnen helpen in onze gezinservaringen vol tekortkomingen? Zouden religieuze families een plaats van genezing en vernieuwing kunnen zijn? Welke houding en visie zouden daarvoor nodig zijn?

Sprekers

Br. Ignatius-Maria Ringhofer, csj.
Br. Ignatius-Maria Ringhofer is priester van de Congregatie van Sint Jan en woont in Utrecht. Hij werkt aan een master in de theologie bij de Universiteit van Tilburg en geeft les in theologie aan de Johannes Academie.

Br. Henry Vesseur, osb.
Br. Henry Vesseur is abt van het Benedictijnse klooster St. Willibrordusabdij te Doetichem.

Gemeenschap Chemin Neuf
Gemeenschap Chemin Neuf is in 1973 ontstaan vanuit een gebedsgroep te Lyon. Het is een rooms-katholieke, apostolische gemeenschap met een oecumenische roeping. Chemin Neuf staat open voor echtparen, gezinnen en toegewijde broeders en zusters. In Nederland is Chemin Neuf gevestigd in de Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Namens gemeenschap Chemin Neuf zullen Zr. Agnes en de heer Frans van Beers (gehuwd) komen spreken. 

Frans van Beers
Frans van Beers is afkomstig uit Tilburg, gehuwd en vader van zeven kinderen. Sinds 1992 is hij samen met zijn vrouw Cecile lid van de Gemeenschap Chemin Neuf. Frans van Beers is sinds 2002 weer in Nederland, nadat hij 33 jaar een bouwbedrijf in Ivoorkust had. Hij is betrokken geweest bij pastorale missies van Chemin Neuf in Ivoorkust en daarna in Nederland. Nog steeds is hij actief in de Gemeenschap, zowel voor het onderhoud van de St. Paulusabdij als enkele pastorale missies.

Zijn korte getuigenis: “Voor mij was het bestaan van de Gemeenschap Chemin Neuf een echte ontdekking. Dit is gebeurd door het lezen van een boek over de nieuwe gemeenschappen die in de jaren 70 zijn ontstaan in Frankrijk, geschreven door Frederic Lenoir. Daarin werd beschreven op welke manier zij zijn ontstaan en met welk spiritueel doel met interviews van de stichters. Wat me speciaal aantrok in dit boek was de Gemeenschap Chemin Neuf met haar Ignatiaanse spiritualiteit en de mogelijkheid als echtpaar zijnde op een actieve spirituele manier met de broeders en zusters van de Gemeenschap dienstbaar te zijn voor Kerk en samenleving.”

Zuster Agnes
Zuster Ágnes Diósszilágyi is afkomstig uit Hongarije. Ze is een religieuze zuster en zestien jaar geëngageerd voor het leven in de Gemeenschap Chemin Neuf in verschillende landen. Op dit moment woont zuster Agnes in Antwerpen (Berchem) waar zij verantwoordelijk is voor het klooster Heilige Hart. Ze komt uit een half protestant, half katholieke familie en is zelf katholiek. Daarom is de eenheid onder de Christenen voor haar een belangrijk thema. Dit past goed bij de Gemeenschap Chemin Neuf, welke een oecumenische roeping heeft. Vanaf het ontstaan van deze gemeenschap was er een passie voor de Eenheid in het hart van de zendelingen van de gemeenschap: eenheid onder de christenen, onder de volken, binnen echtparen en families en van de individuele persoon.

info

Kosten: 10 euro
gerardusmajella.nl/nl/gm-actueel/activiteitenkalender/evenement/5720-studiedag-de-wijsheid-van-de-kloosters.html

organisatieCongregatie van Sint Jan
locatieThomas a Kempis Leerhuis
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl